Västmanlands Spelmansförbund


ArkivHär kan man se vad som hänt under det gånga åren samt saker som blivit uppmärksammade i länet.
Det ska finnas bilder att se här också från de olika evenemangen så om ni har några bilder som ni kan dela med er så skicka dom till:


Bengt-Olov Skottheim
Kontakt webmaster: vsf.webbmaster@vsf.u.se

Utmärkelser
Carina Zorns Guldmärke

I samband med riksspelmansstämma 2017 i Hemse på Gotland tilldelades Carina Normansson, Sala, Zornmärket i guld.
Juryns motivering: för mästerligt och stilfullt spel av låtar från Västmanland.
Vi hurrar och gratulerar!

Utmärkelse till Josefina

Josefina Paulson, vår nyckelharpsfantom i Västmanland, har nu inte bara Zornmärke i silver och blivit världsmästare. Nu har hon också fått Spelstinamedalj. Mycket välförtjänt, med tanke på vad hon uträttar! Utöver att hon ordnar med konserter med mera i Sala och Västerås inom projektet Världens Musik och Dans i Västmanland och stup i ett ger ut CD-skivor av hög kvalitet är hon nu musikalisk ledare för LänsVärldsOrkestern WORK som består av ungdomar från musik- och kulturskolorna i länet och vuxna invandrade och andra musikanter. Josefina fick medaljen i samband med Spelstinafestivalen i Torsåker den 18 augusti. Och så bjöd hon på ett knippe välspelade låtar, förstås. Vi hurrar och gratulerar!
Lars Englund
Genomförda Evenemang


Höstevenemang 2023: Sveriges medeltida landskapslagar mm

Söndag 12 november 2023, kl 14.00-21.00, Dingtuna bygdegård, Västerås
Evenemanget bestod av en låtkurs,
Sveriges medeltida landskapslagar - The Musical
och avslutades sedan med nutida gammeldans

Mer information:......RÖTTER I VÄSTMANLAND

Spelmansförbundet genomför under 2022 ett projekt vi valt att kalla Rötter Västmanland. Projektet syftar till att låta spelmän och övriga intresserade stifta närmare bekantskap med några spelmän och andra som betytt särskilt mycket för låt-, vis- och danstraditionen i Västmanland. Projektet stöds av studieförbundet Bilda. Tre evenemang ägde rum. Tre lika spännande som olika personer fick vi lära kännar, vid tre tillfällen och på tre platser. Tre personer ur den västmanländska skaran traditionsbärare. Personer som likt “rötter” än i dag ger näring åt vårt spel, vår sång och dans – och glädje.
- Kristina Larsson-Sköld, presenterade Ellen Lagergren.
- Sonja Serra, presenterade Uno Gill
- Jeanette Lindmark, presenterade Prästfalls Kalle.

Under 2023 fortsatte projektet med mer inriktning mot spel och dans.
enligt här nedanför.
-Spel- och Dansträff i Uno Gills anda.
-Prästfalls-Kalle Stämman med Spelmanstävling.Spelträff i församlingshemmet vid Kungs-Barkarö kyrka

Lördagen den 25 januari var det sedvanlig spelträff i församlingshemmet vid Kungs-Barkarö kyrka. Det börjar klockan 15 och många spelmen från när och fjärran hade kommit så det var rigtigt trevligt. Servering fans det med fika och varmkorv med mera. Allt avslutades med en helgsmålsandakten i kyrkan där flera spelmen och grupper framträdde. Stort tack till arrangörerna Kristina Larsson-Sköld tillsammans med Kungs-Barkaröbygdens intresseförening.
Bilder från årets evenemang finns här...
Bilder

Buskspelstämma i VästanforsHär är lite bilder från Buskspelstämma på hembygsgården i Västanfors som genomfördes Söndagen den 15 augusti trots allt. Många spelmän kom och det var riktigt trevligt, alla var så spelsugna efter så lång tid utan att kunna träffas och spela!
Tack Fagersta Spelmanslag.

Årsmöte och Jubileumsfest:

2 Oktober på Värdshuset Engelbrekt i Norberg hade vi årsmötesförhandling som sedan övergick till jubileumsfestligheter Se mer genom länkarna nedan.
Till prokoll från årsmötet 2021...
Till jubileumsfirandet...